جریمههای رانندگی یکی از مهمترین ابزارهای کنترل تخلفات و حفظ ایمنی جادهها در سراسر دنیا است. با این حال، نحوه محاسبه و اجرای جریمهها در کشورهای مختلف، متفاوت است. در ایران، جریمههای رانندگی معمولاً با مبلغی ثابت تعیین و عمدتاً از طریق پلیس راهور یا دوربینهای نظارتی اعمال میشوند. این در حالی است که کشورهای اروپایی از روشهای پیچیدهتر و هوشمندتری استفاده میکنند که شامل جریمههای متناسب با درآمد، سیستم امتیاز منفی، توقیف گواهینامه و حتی مصادره خودرو میشود. در این مقاله، تفاوتهای جریمه در ایران و اروپا را بهطور جامع بررسی خواهیم کرد تا ببینیم کدام سیستم میتواند تأثیر بیشتری در کاهش تخلفات رانندگی داشته باشد.
پس تا انتها با KMC همراه باشید.
انواع جریمه ایران و اروپا و نحوه محاسبه آنها
میزان جریمه در ایران و کشورهای اروپایی قطعا با هم متفاوت است. اما ببینیم جریمه کدام یک بیشتر و سختگیرانهتر است!

نرخ جریمه خودرو در ایران
در ایران، میزان جریمههای رانندگی در یک جدول مشخص تعیین میشود و معمولاً هر سال یک بار توسط پلیس راهور بازبینی میشود. این جریمهها برای کلانشهرها، جادههای بین شهری، شهرهای کوچک و روستاها متفاوت است.
- عبور از چراغ قرمز: بین 200 تا 400 هزار تومان
- سرعت غیرمجاز (30 کیلومتر بیشتر از حد مجاز): 120 تا 250 هزار تومان
- حرکات نمایشی: 250 تا 500 هزار تومان
- ورود ممنوع: 50 تا 250 هزار تومان
در ایران دودی کردن شیشه ماشین قوانین خاص خود را دارد که اگر به آنها توجه نشود، شامل جریمه میگردد.
بیشتر بخوانید: دودی کردن شیشه ماشین و قوانین آن
میزان جریمههای اروپا
مبلغ جریمههای رانندگی در کشورهای اروپایی بسیار بالاست. نکته جالب اینکه در برخی از کشورها، میزان جریمه با توجه به درآمد فرد، تعیین میشود. برای مثال در آلمان، سرعت غیر مجاز میتواند جریمهای بین 20 تا 680 یورو داشته باشد. در سوئیس، سرعت غیرمجاز در بزرگراه باعث جریمهای معادل 50 درصد از حقوق ماهانه راننده میشود. همچنین افرادی که جریمه خود را پرداخت نکنند، حین دریافت ویزای شینگن و ورود به کشورهای اتحادیه اروپا با مشکل مواجه خواهند شد.
در فنلاند، جریمهها مستقیماً بر اساس میزان درآمد راننده محاسبه میشود. در این کشور تجاوز از سرعت مجاز بیش از 20 کیلومتر بر ساعت ممکن است شامل جریمهای معادل نصف درآمد خالص روزانه فرد شود. این روش باعث میشود که افراد ثروتمند نیز تحت فشار قرار بگیرند و نتوانند با پرداخت جریمههای کوچک از تخلفات مکرر فرار کنند.
مقایسه روشهای اعمال و ثبت جریمه
نحوه ثبت و اعمال جریمهها در کشورهای مختلف با هم متفاوت است. در این بخش به این تفاوت در ایران و کشورهای اروپایی میپردازیم.

روشهای اعمال جریمه در کشور ایران
در ایران، جریمهها به سه طریق ثبت و اعمال میشوند:
- پلیس راهور: جریمه توسط پلیس راهور به 3 نوع تقسیم میشود:
- مأموران پلیس میتوانند راننده را متوقف کرده و قبض جریمه صادر کنند. به این نوع جریمه، تسلیمی گفته میشود. از آنجایی که در این نوع جریمه هم پلیس و هم راننده حضور دارند، اعتراض به آن موثر نخواهد بود و در صورت عدم پرداخت تا دو ماه، مبلغ جریمه دو برابر خواهد شد.
- در صورتی که پلیس، فرد متخلف را جریمه کند ولی راننده متوجه فرمان ایست نشود، جریمه دو برگی صادر میشود. این نوع جریمه مشمول دو برابر شدن جریمه نمیشود و امکان اعتراض به مبلغ جریمه نیز وجود دارد.
- همچنین نوع دیگری از جریمه توسط پلیس، جریمه الصاقی است که پلیس خودروی پارکشده را جریمه میکند. جریمه الصاقی نیز در صورت عدم پرداخت دو برابر میشود و امکان اعتراض به آن وجود دارد.
- دوربینهای هوشمند: این دوربینها در سطح شهر و جادهها نصب شدهاند و بهطور خودکار تخلفات را ثبت میکنند. برخی از تخلفاتی که با این روش شناسایی میشوند شامل عبور از چراغ قرمز، سرعت غیرمجاز و ورود غیرمجاز به محدوده طرح ترافیک است.
- اپراتور: برخی از جریمهها توسط اپراتور پلیس و با مشاهده دوربینهای کنترل ترافیک، صادر میشوند. این نوع جریمهها معمولا از طریق پیامک به راننده ابلاغ میگردد.
توصیه میشود پیش از هر نوع سفر با خودروی خود، یک چکاپ کامل انجام دهید تا بابت مشکلات فنی (مانند خرابی چراغ ترمز) مشمول جریمه نشوید.
بیشتر بخوانید: چکاپ ماشین قبل از سفر و 10 نکته ضروری آن
نحوه اعمال جریمه در کشورهای اروپایی
در کشورهای اروپایی، فناوریهای هوشمند و سیستمهای پیشرفته برای ثبت تخلفات به کار گرفته میشوند. برخی از مهمترین روشهای اعمال جریمه شامل موارد زیر است:
- دوربینهای ثبت تخلف پیشرفته: این دوربینها میتوانند سرعت خودرو، شماره پلاک، وضعیت استفاده از کمربند ایمنی، صحبت با تلفن همراه و حتی رفتار راننده را شناسایی کنند.
- سیستم تشخیص چهره و پلاک خودرو: در برخی کشورها مانند انگلستان، سیستمهایی وجود دارد که تخلفات را مستقیم به حساب راننده ثبت میکنند و نیازی به متوقف کردن خودرو نیست.

برخورد با تخلفات شدید
در ایران، تخلفات سنگین مانند رانندگی در حالت مستی، سرعت بسیار بالا و حرکات نمایشی منجر به توقیف خودرو و حتی ارسال پرونده به دادگاه میشود. برای مثال حرکات نمایشی و لاییکشی جریمه 500 هزار تومانی و توقیف خودرو به مدت یک ماه را به همراه دارد.
در اروپا، قوانین بسیار سختگیرانهتری برای تخلفات شدید وجود دارد. برای مثال در آلمان، اگر فردی با سرعتی بیش از 70 کیلومتر رانندگی کند، ممکن است گواهینامهاش برای شش ماه تا دو سال توقیف شود. در سوئیس، خودروی رانندگان متخلفی که بارها جریمه شوند، ممکن است توسط پلیس، مصادره و فروخته شود!
جمعبندیسیستم جریمههای رانندگی در ایران و اروپا تفاوتهای چشمگیری دارد. در حالی که ایران هنوز بر جریمههای ثابت و سیستم سنتی متکی است، کشورهای اروپایی از روشهای پیشرفتهای مانند جریمههای متناسب با درآمد، سیستم امتیاز منفی، دوربینهای هوشمند و توقیف گواهینامه استفاده میکنند. اجرای این روشها در ایران میتواند به کاهش تخلفات و افزایش ایمنی در جادهها کمک کند. |