خودروهای هیبریدی که سالهاست در بازارهای جهانی حضور پررنگی دارند و فروش بالایی را تجربه میکنند، به عنوان پلی میان خودروهای بنزینی و تمام الکتریکی شناخته میشوند. این دسته از خودروها با تنوع در مدلها شامل هیبریدی خفیف، هیبریدی معمولی، پلاگینهیبریدی و هیبرید ژنراتوری، نقش مهمی در کاهش چشمگیر مصرف سوخت ایفا میکنند. اما کدام خودروهای هیبریدی در ایران خرید و فروش میشوند؟ برای اینکه کاملترین لیست خودروهای هیبریدی وارداتی به ایران را بخوانید.
تا انتها با مجله کی ام سی همراه باشید
1. لاماری ایما هیبرید
شرکت آرین پارس موتور در سال ۱۴۰۱، کراساوور لاماری را از گروه دانگفنگ به بازار ایران معرفی کرد که با طراحی جذاب و پیشرانهٔ قدرتمند خود توانست توجه خوبی را جلب کند. پس از آن، این شرکت نسخهٔ هیبریدی لاماری را معرفی کرد که برخلاف نسخهٔ بنزینی مونتاژی، بهصورت وارداتی عرضه میشود.
لاماری هیبریدی از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری چهار سیلندر بنزینی توربو همراه با موتور الکتریکی بهره میبرد که مجموعاً ۱۷۴ اسب بخار قدرت و ۳۰۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. این قدرت از طریق گیربکس DHT به چرخهای جلو منتقل میشود. همچنین، لاماری هیبریدی طراحی فیسلیفت شدهای دارد که در قسمت جلو با نسخهٔ بنزینی تفاوتهایی دارد و شما را به یاد لامبورگینی اوروس میاندازد.

2. تویوتا لوین هیبرید
تویوتا لوین، در واقع همان مدل کرولا است که به طور اختصاصی برای بازار چین با این نام عرضه میشود. این خودرو که توسط شرکتهای معین خودرو و برساوش به ایران وارد شده، محصول مونتاژ چین و حاصل همکاری مشترک تویوتا و شرکت گک است. لوین در دو نسخه ۱.۲ لیتری توربو و ۱.۸ لیتری هیبریدی به بازار ایران راه یافته که در اینجا به بررسی مدل هیبریدی آن میپردازیم. این مدل از یک موتور ۱.۸ لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی با قدرت ۹۸ اسب بخار در کنار یک موتور الکتریکی ۹۶ اسب بخاری و گیربکس CVT بهره میبرد که مجموعاً توان خروجی ۱۳۶ اسب بخار و گشتاور ۱۴۲ نیوتن متر را ارائه میدهد.

3. تویوتا کرولا کراس هیبرید
نسل هیبریدی تویوتا کرولا کراس، که مانند مدل لوین از کشور چین وارد میشود، توسط شرکت مشترک تویوتا و فاو تولید میگردد. این خودروی کراساوور کامپکت از یک پیشرانهٔ ۲ لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی در کنار یک موتور الکتریکی بهره میبرد که مجموعاً ۱۹۶ اسب بخار قدرت و ۱۹۶ نیوتنمتر گشتاور تولید میکند و این نیرو توسط گیربکس CVT به چرخهای جلو منتقل میشود.

4. هوندا HR-V هیبریدی
هوندا HR-V هیبریدی، که توسط شرکت آذریوردسال به بازار ایران عرضه میشود، با پیشرانه هیبریدی i-MMD شامل موتور بنزینی ۱.۵ لیتری و موتور برقی، قدرتی معادل ۱۳۱ اسببخار تولید میکند. این خودرو با مصرف سوخت ترکیبی ۴.۳ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر و مصرف انرژی ۱۴.۷ کیلووات ساعت در هر ۱۰۰ کیلومتر، به باتری لیتیوم-یونی با ظرفیت ۱۳.۸ کیلووات ساعت مجهز است که به عملکرد بهینه و مصرف انرژی کارآمد کمک میکند.
طراحی مدرن و جذاب این خودرو با خطوط برجسته بدنه، جلو پنجره یکپارچه، دستگیرههای مخفی درهای عقب، اسپویلر صندوق عقب و ریلهای سقفی یکپارچه، ظاهری شیک و منحصر به فرد را به همراه داشته و علاوه بر زیبایی، به راحتی و کاربردی بودن در استفاده روزمره نیز توجه ویژهای دارد.

5. جیلی آزکارا
جیلی، یکی از برندهای معتبر چینی که پیش از این در بازار ایران شناختهشده بود، حالا با باز شدن درهای واردات، دوباره به کشور بازگشته است. اولین مدل این برند که توسط شرکت فردا موتور به ایران وارد شده، شاسیبلند آزکارا است. این خودرو از پیشرانهٔ ۱.۵ لیتری سه سیلندر توربوشارژ با سیستم هیبریدی خفیف بهره میبرد که در همکاری با ولوو توسعه یافته است.
سیستم هیبریدی ۴۸ ولتی این خودرو شامل یک موتور الکتریکی کوچک است که میتواند بهطور موقت تا ۱۳ اسب بخار به قدرت موتور بنزینی اضافه کند. در مجموع، این سیستم ۱۹۰ اسب بخار قدرت و ۳۰۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. مزیت اصلی آزکارا نسبت به دیگر کراساوورهای هیبریدی در بازار ایران، داشتن سامانهٔ چهارچرخ محرک است.

6. نیسان سیلفی
نیسان سیلفی همان خودرویی است که در بازار آمریکا با نام سنترا شناخته میشود، اما نسخه موجود در ایران مونتاژ چین است و توسط جوینت ونچر نیسان دانگفنگ تولید میشود. این خودرو ابتدا توسط شرکتهای نامی خودرو و آمیتیس وارد ایران شد و حالا پارسخودرو هم قصد واردات آن را دارد.
نسخههای وارداتی از این خودرو، چه توسط آمیتیس و چه توسط نامی خودرو، مشخصات فنی مشابهی دارند و هر دو هیبریدی هستند. ویژگی خاص سیلفی، استفاده از سیستم قوای محرکه هیبریدی e-power است که در آن یک موتور الکتریکی با ۱۳۶ اسب بخار قدرت و ۳۰۰ نیوتن متر گشتاور، نیروی حرکت خودرو را تأمین میکند، در حالی که موتور بنزینی ۱.۲ لیتری سه سیلندر تنها برای شارژ باتریها به کار میرود.
