آشنایی با اعداد و نوشته‌های روی باتری خودرو

باتری خودرو

شورای بین‌ المللی باتری (BCI) یک سیستم استاندارد برای دسته‌بندی اندازه‌ی باتری خودروها ایجاد کرده است که توسط خودروسازان، تولیدکنندگان باتری و فروشندگان در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع آشنایی با اعداد و نوشته‌های روی باتری خودرو به تعیین ابعاد فیزیکی باتری، ولتاژ و محل قطب‌های آن کمک می‌کند. همچنین شناخت این مفاهیم باعث می‌شود که انتخاب و جایگزینی باتری مناسب برای هر خودرو آسان‌تر شود.

از طرفی؛ بسیاری از دارندگان خودرو کنجکاو هستند که معنی علائم و اعداد روی باتری ماشین خود را بدانند. در این مطلب، به توضیح کامل علائم اختصاری و مشخصات درج‌ شده روی باتری ماشین می‌پردازیم تا اطلاعات شما در این حوزه افزایش یابد.

تا انتها با مجله کی ام سی همراه باشید

1. مفهوم علامت CCA روی باتری خودرو

پارامتر CCA که مخفف عبارت Cold Cranking Amps (آمپر استارت سرد) است، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های باتری، به‌ ویژه در مناطق سردسیر محسوب می‌شود. این پارامتر نشان می‌دهد که باتری در دمای منفی ۱۸ درجه سانتی‌گراد، چه میزان جریان (برحسب آمپر) را می‌تواند به مدت ۳۰ ثانیه فراهم کند، بدون آنکه ولتاژ آن از ۷.۲ ولت کمتر شود. به بیان ساده‌تر، CCA شدت جریانی است که باتری خودرو برای استارت زدن در هوای سرد ارائه می‌دهد و در واقع، توانایی باتری را در استارت‌زنی در شرایط دمایی پایین نشان می‌دهد.

باتری خودرو
آشنایی با اعداد و نوشته‌های روی باتری خودرو

2. مفهوم CA و HCA روی باتری خودرو

پارامترهای CA و HCA به ترتیب نشان‌دهنده توان جریان‌دهی باتری در دماهای مختلف هستند. CA که مخفف Cranking Amps است، مقدار جریانی را نشان می‌دهد که باتری در دمای صفر درجه سانتی‌گراد می‌تواند تامین کند. در حالی که HCA که مخفف Hot Cranking Amps است، جریان‌دهی باتری را در دمای ۲۷ درجه سانتی‌گراد مشخص می‌کند. لازم به ذکر است که مقدار CA همیشه ۲۵ درصد بیشتر از CCA است.

3. مفهوم RC یا ظرفیت ذخیره روی باتری خودرو

RC که مخفف Reserve Capacity یا ظرفیت معکوس است، یکی از مشخصات فنی مهم باتری خودرو محسوب می‌شود و اهمیت آن به تأثیر افزایش بارهای پارازیتی در حالت خاموش بودن خودرو و شرایط اضطراری برمی‌گردد. این پارامتر نشان‌دهنده مدت زمانی است که یک باتری کاملاً شارژ شده می‌تواند در دمای 26.7 درجه سانتی‌گراد و با جریان 25 آمپر کار کند، بدون اینکه ولتاژ آن به کمتر از 10.5 ولت برسد.

به زبان ساده، هرچه مقدار RC بیشتر باشد، باتری به دلیل داشتن صفحات بزرگ‌تر و سرب بیشتر سنگین‌تر بوده و در صورت قطع منبع تغذیه یا روشن ماندن چراغ‌ها، مدت زمان بیشتری دوام خواهد آورد.

4. مفهوم AH روی باتری خودرو

آمپر ساعت Ah معیاری برای سنجش ظرفیت باتری است و از حاصل ضرب جریان (آمپر) در مدت زمانی (ساعت) که باتری می‌تواند آن جریان را تأمین کند، محاسبه می‌شود. به عنوان مثال، باتری‌ای که بتواند ۳ آمپر جریان را به مدت ۲۰ ساعت تأمین کند، ظرفیتی برابر با ۶۰ آمپر ساعت خواهد داشت.

عواملی مانند جنس و مساحت صفحات باتری، نوع الکترولیت، چگالی و دما بر ظرفیت باتری مؤثرند و در خودروها، با افزایش تجهیزات برقی، نیاز به باتری‌هایی با آمپر ساعت بالاتر بیشتر می‌شود.

باتری خودرو
آشنایی با اعداد و نوشته‌های روی باتری خودرو

5. مفهوم Seald روی باتری خودرو

علائم روی باتری‌ها معمولا نوع و جنس آن‌ها را نشان می‌دهند. برای مثال، عبارت “Sealed” به باتری‌های سیلد اسیدی اشاره دارد که مهر و موم شده‌اند و کاربر به داخل آن‌ها دسترسی ندارد.

همچنین، باتری‌های “Silver Calcium” یا کلسیم نقره که از ترکیب الکترولیت با آب اسید بهره می‌برند، به جای استفاده از سرب آنتیموان، از آلیاژ کلسیم نقره ساخته شده‌اند. این نوع باتری‌ها در برابر دماهای بالا و خوردگی مقاوم بوده و به همین دلیل عمر طولانی‌تری دارند.

6. مفهوم عبارات MF یا LM روی باتری خودرو

عبارت MF روی برخی باتری‌ها نشان می‌دهد که این باتری‌ها نیازی به نگهداری و مراقبت مداوم ندارند و این استاندارد روی تمام باتری‌های تولید داخل نیز درج می‌شود. همچنین عبارت LM به معنای نیاز کمتر به مراقبت در مقایسه با سایر باتری‌ها است و به این نوع باتری‌ها، باتری اسیدی گفته می‌شود.

باتری خودرو
آشنایی با اعداد و نوشته‌های روی باتری خودرو

تاریخ تولید و خرید باتری خودرو را چگونه تشخیص بدهیم؟

تاریخ تولید باتری نقش مهمی در کیفیت و عمر آن دارد. زیرا برخلاف برخی محصولات دیگر، با گذر زمان کیفیت باتری بهبود نمی‌یابد و معمولا طول عمر آن بین سه تا پنج سال است. برچسب تاریخ تولید که معمولا روی کناره یا بالای باتری قرار دارد، اطلاعاتی درباره باقی‌مانده گارانتی و کیفیت محصول ارائه می‌دهد.

این تاریخ با ترکیب حروف و اعداد مشخص می‌شود. به عنوان مثال؛ حروف A تا M نشان‌ دهنده ماه تولید و اعداد بیانگر سال هستند. همچنین، تاریخ خرید باتری که به صورت دو ردیف حروف و اعداد روی برچسبی بیضی شکل مشخص شده، بیانگر ماه و سال خرید است. مثلا کد MY 24 یعنی ماه می سال ۲۰۲۴.

البته؛ به یاد داشته باشید که با گذشت زمان از تاریخ تولید، کیفیت باتری کاهش می‌یابد. بنابراین توجه به این تاریخ‌ها هنگام خرید باتری ماشین از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا