شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام رانندگی متوجه کمبود باد لاستیکها شوید، اما اگر دیر متوجه این مشکل شوید، ممکن است به رینگ و تایر خودرو آسیب وارد شود. با توجه به افزایش قیمتها و هزینه بالای تعویض تایر، اهمیت بررسی منظم فشار باد لاستیکها بیش از پیش احساس میشود. اما سیستم TPMS چیست و چه وظیفه ای دارد؟
تایرها به عنوان تنها بخش از خودرو که با سطح جاده در تماس هستند و وزن خودرو را تحمل میکنند، از اهمیت بسیاری برخوردارند. کوچکترین مشکل در تایرها، مانند کمبود باد، میتواند در سرعتهای بالا منجر به حوادث ناگوار شود. برای رفع این مشکل، شرکتهای خودروسازی سیستم TPMS یا سیستم کنترل فشار باد تایر را ارائه کردهاند.
این سیستم به صورت لحظهای فشار باد تایرها را بررسی میکند و در صورت کاهش باد هر تایر، به سرعت از طریق پنل پشت فرمان به راننده اطلاع میدهد تا قبل از وقوع حادثه، مشکل را بررسی کند.
تا انتها با مجله کی ام سی همراه باشید
منظور از TPMS چیست؟
TPMS یا (Tire Pressure Monitoring System) در داخل لاستیک خودرو قرار میگیرد، سنسور میزان دما و فشار باد تایرها را به طور مداوم بررسی کرده و هرگونه تغییر را به راننده اطلاع میدهد. این امر به ویژه در سرعتهای بالا از اهمیت بسزایی برخوردار است. چرا که کاهش فشار باد تایر میتواند منجر به آسیب جدی به رینگ و تایر، افزایش وزن وارده بر تایر و در نتیجه بروز خسارتهای جبرانناپذیر شود.

با استفاده از این سیستم، راننده قادر است پیش از وقوع مشکلات جدیتر، اقدامات لازم را جهت تنظیم فشار باد تایرها انجام دهد و از بروز حوادث ناگوار جلوگیری کند.
به همین دلیل، طراحان خودرو سیستمی را طراحی و روی خودروها نصب کردهاند که بهطور مداوم فشار باد تایرها را کنترل کرده و هرگونه کاهش فشار را بلافاصله به راننده اطلاع میدهد تا از بروز حوادث ناگوار جلوگیری شود.
برای اطلاعات بیشتر؛ راه حل های افزایش طول عمر و حفظ کیفیت تایر را بخوانید.
وظیفه سیستم فشار باد تایر یا TPMS را میدانید؟
سیستم نمایشدهنده فشار باد تایر (TPMS) برای اطلاعرسانی سریع به راننده در صورت کاهش فشار باد تایر طراحی شده است. این سیستم با روشن شدن چراغ هشدار، راننده را از کمبود فشار باد آگاه کرده و به جلوگیری از خطرات احتمالی کمک میکند.

اجزای تشکیل دهنده سیستم کنترل فشار باد تایرها یا TPMS کدامند؟
هر سیستم یا آپشن برای ارتباط بین اجزای مختلف و انجام یک هدف مشخص، از بخشهای گوناگونی تشکیل شده است. به طور کلی، هر یک از این سیستمها شامل سنسور برای دریافت اطلاعات، یونیت مرکزی برای پردازش دادهها و عملگر برای اجرای دستورات میباشد. در ادامه؛ راجع بع 3 اجزای تشکیل دهنده سیستم TPMS بیشتر خواهید خواند:
1. سنسور
سنسور TPMS وظیفه اندازهگیری فشار و دمای داخل تایر را بر عهده دارد و با ارسال سیگنال، اطلاعات لازم را به سیستم کنترلی خودرو منتقل میکند. این سنسورها که داخل رینگ تایر نصب میشوند، در دو نوع خاری و مهرهای موجودند و بسته به نوع خودرو از یکی از این مدلها استفاده میشود.
در سیستم نظارت بر فشار باد تایرها، برای هر تایر یک سنسور در نظر گرفته شده که دادههای مربوط به فشار و دما را به واحد کنترل مرکزی ارسال میکند تا راننده را از وضعیت لاستیکها مطلع سازد.
2. کنترل یونیت
یونیت TPMS با دریافت سیگنال از سنسورها، فشار و دمای باد تایرها را محاسبه و به نمایشگر پشت آمپر ارسال میکند. در صورت کاهش فشار باد هر تایر، چراغ هشدار سیستم TPMS در پشت آمپر روشن میشود. اینگونه راننده از کاهش فشار باد مطلع میشود.
3. نمایش دهنده پشت آمپر
وظیفه نمایشگر پشت آمپر این است که به عنوان یک عملگر، اطلاعات مربوط به فشار و دمای باد تایرها یا علامت هشدار کمبود فشار باد را طبق دستور واحد کنترل TPMS به راننده نمایش دهد. این نمایشگر به راننده کمک میکند تا وضعیت تایرها را به صورت لحظهای بررسی کند. و در صورت وجود هرگونه مشکل، سریعا اقدامات لازم را انجام دهد.

کلام آخر
سیستم پایش فشار باد تایر (TPMS) مزایای انکارناپذیری دارد. چرا که بررسی منظم فشار باد لاستیکها میتواند احتمال تصادف را کاهش دهد، عمر لاستیک را افزایش دهد و مصرف سوخت را بهینه کند. جالب است بدانید که کمبود ۱۰ درصدی فشار باد هر لاستیک باعث افزایش یک درصدی مصرف سوخت میشود. این عدد شاید ناچیز به نظر برسد اما سالانه در آمریکا منجر به هدر رفت دو میلیارد گالن سوخت میشود!
با این حال، در کشور ما حتی برای اجباری شدن ترمز ABS یا نصب دو کیسه هوا روی خودروها سالها بحث و حاشیه وجود دارد. در انتها نیز این تغییرات روی مدلهای قدیمی اعمال میشود، چه برسد به فناوریهایی مثل TPMS! در نهایت؛ امیدواریم که صنعت خودروی کشور هرچه زودتر به سمت استانداردهای جهانی حرکت کند و شاهد تولید خودروهایی با تکنولوژی به روز باشیم.