بالانس چرخهای خودرو یکی از نکات مهمی است که قبل از رانندگی باید به آن توجه کنید، زیرا تأثیر مستقیمی بر عمر لاستیک، کیفیت سواری و پایداری خودرو دارد. در صورت عدم توجه به این موضوع، ممکن است با خسارات مالی و حتی خطرات جانی روبهرو شوید. در این مقاله، به بررسی اینکه بالانس چرخ چیست و چرا انجام آن ضروری است؟ میپردازیم.
پس تا انتها با مجله کی ام سی همراه باشید
منظور از بالانس چرخ خودرو چیست؟
بالانس چرخ نقش مهمی در عملکرد و ایمنی خودرو ایفا می کند. این کار نه تنها باعث افزایش طول عمر لاستیک ها میشود، بلکه بر راحتی سواری، هندلینگ و کنترل خودرو نیز تأثیر بسزایی دارد. هنگامی که لاستیک های خودرو نیاز به بالانس داشته باشند، تکنسین مربوطه، چرخ ها را از خودرو جدا کرده و روی دستگاه مخصوصی قرار می دهد.
این دستگاه با چرخاندن لاستیک، به تکنسین کمک می کند تا با استفاده از وزنه های کوچک، توازن دقیق چرخ ها را برقرار کند. این وزنه ها در بخش داخلی یا خارجی رینگ نصب می شوند و از این طریق، بالانس چرخ ها بهبود می یابد.

آیا انجام بالانس چرخ خودرو ضروری است؟
بالانس چرخ خودرو به معنی تنظیم تعادل و همراستایی آنهاست و در واقع باعث توزیع یکنواخت وزن خودرو بین چرخها میشود. در صورت عدم بالانس چرخ، خودرو دچار لرزش و ناهنجاریهایی میشود که میتواند به خرابی قطعات و افزایش خطرات رانندگی منجر شود، به همین دلیل حفظ تعادل چرخها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
برای اطلاعات بیشتر؛ راه حل های افزایش طول عمر و حفظ کیفیت تایر را بخوانید.
انواع روش برای بالانس چرخهای خودرو کدامند؟
به صورت کلی؛ بالانس چرخ خودرو به دو روش انجام میگیرد:
روش اول: روش استاتیکی
در روش استاتیکی که به آن روش ایستا هم گفته میشود، چرخ روی یک محور افقی قرار میگیرد و میتواند بچرخد. در این حالت، اگر چرخ نامتعادل باشد، به دلیل وزن بیشتر در یک سمت، پایینتر میآید. برای ایجاد تعادل، وزنهای با وزن مناسب در نقطه مخالف و بالای رینگ نصب میشود. اگر وزنهها به درستی انتخاب و در جای مناسب قرار بگیرند، نامتعادلی چرخ برطرف میشود.
روش دوم: روش دینامیکی
روش دینامیکی یا پویا، علاوه بر تشخیص نقاط نامتعادل که در روش ایستایی مطرح شد، عدم توازن چرخها نسبت به صفحه تقارن عمودی را نیز بررسی میکند و در صورت وجود عدم تعادل، با بالانس و هموزن کردن چرخها نسبت به صفحه متقارن عمودی، این مشکل را برطرف میسازد.

چرا حتی لاستیکهایی که به تازگی تولید شدهاند و نو هستند باید پس از نصب روی رینگ بالانس شوند؟
لاستیکهای نو نیاز به بالانس دارند چون هیچچیزی کاملاً بیعیب و نقص نیست. حتی اگر لاستیکها به نظر عالی بیایند، سطح آنها همیشه کامل نیست و ممکن است در رینگ و لاستیک نقاطی با وزنهای متفاوت وجود داشته باشد. این ناهماهنگیهای جزئی اگر برطرف نشوند، میتوانند باعث لرزش، ساییدگی نامتعادل لاستیکها، مشکلات فرمانپذیری، افزایش مصرف سوخت و آسیب به قطعات سیستم تعلیق مانند بلبرینگها و جذبکنندههای شوک شوند.
بالانس چرخ به طور کلی معادل برطرف کردن عیوب و ناهمواریهای سطح لاستیک است. به همین دلیل، لاستیکهای جدید معمولاً نقاط رنگی قرمز و زرد روی دیواره دارند؛ نقطه زرد نشاندهنده سبکیترین قسمت لاستیک است که باید با والف چرخ همراستا شود، چون این نقطه سنگینترین بخش چرخ به حساب میآید.
از طرف دیگر، نقطه قرمز کمارتفاعترین بخش لاستیک را نشان میدهد که باید با بلندترین نقطه چرخ هماهنگ شود. همچنین، این نقطه قرمز به تکنسین کمک میکند تا هنگام بالانس چرخ، تنظیمات دقیقی انجام دهد. اگر قبلاً بالانس چرخ را انجام داده باشید، میدانید که هزینه این کار معمولاً زیاد نیست، هرچند که ابعاد رینگ و لاستیک و مدل خودرو بر قیمت نهایی تأثیرگذار هستند.
برای اطلاعات بیشتر؛ آیا میتوان از لاستیکهایی با دو سایز متفاوت در خودرو استفاده کرد؟ را بخوانید.

آشنایی با علائم بالانس نبودن چرخها
علائم نشان دهنده بالانس نبودن چرخها میتواند شامل موارد زیر باشد:
- لرزش فرمان هنگام حرکت
- کاهش پایداری و کنترل خودرو
- ساییدگی غیرعادی لاستیکها
- افزایش مصرف سوخت
- خرابی زودهنگام قطعات مختلف خودرو
جمع بندی
بالانس چرخ یکی از موارد مهم در نگهداری خودرو است که تاثیر زیادی در کیفیت رانندگی و سلامت خودرو دارد. در صورتی که چرخ های خودرو بالانس نباشند، در سرعت های بالا (معمولا بالای 80 تا 90 کیلومتر در ساعت) فرمان خودرو دچار لرزش می شود که این مسئله علاوه بر ایجاد مزاحمت برای راننده، می تواند به جلوبندی خودرو نیز آسیب برساند و هزینه های تعمیر زیادی را به دنبال داشته باشد. به همین دلیل توصیه می شود که هر شش ماه یکبار چرخ های خودرو خود را بالانس کنید تا از بروز این مشکلات جلوگیری کنید.