طول عمر باتری خودروهای برقی یکی از دغدغههای اصلی خریداران این وسایل نقلیه است. زیرا با وجود سادگی و مزایای آنها، بسیاری از افراد نگرانند که باتری پس از طی حدود 100 هزار کیلومتر نیاز به تعویض داشته باشد. همچنین از آنجا که باتری این خودروها عمر محدودی دارد و پس از مدتی باید جایگزین شود، پرسش مهمی که باید در نظر گرفت این است که طول عمر باتری خودروهای برقی چقدر است؟ و چگونه میتوان با راهکارهای مناسب، دوام آن را افزایش داد.
تا انتها با مجله کی ام سی همراه باشید
آیا میدانید باتری خودروهای برقی چقدر دوام میآورند؟
طول عمر باتری خودروهای برقی به عوامل متعددی از جمله مدل و سال ساخت خودرو، فناوری باتری، نحوه رانندگی و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. اما به طور معمول، سازندگان خودروهای برقی، باتریها را برای مدت 8 تا 10 سال یا بر اساس مسافت طی شده، گارانتی میکنند.
همچنین با توجه به اینکه طول عمر باتریها بسته به نوع و کاربردشان متفاوت است، با مراقبت و نگهداری صحیح، اغلب باتریها میتوانند تا ۱۰ سال یا حتی بیشتر عمر کنند. در مورد باتریهای خودروهای الکتریکی، طولانیترین طول عمر گزارش شده حدود ۱۵ تا ۲۰ سال یا بیشتر است، و با پیشرفتهای مداوم در شیمی باتری، سیستمهای مدیریت حرارتی و نرمافزار، انتظار میرود که در آینده طول عمر این باتریها حتی بیشتر هم بشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص؛ مقاله باتری خودروهای برقی چه زمانی باید تعویض شوند؟ را نیز بخوانید.

آشنایی با عوامل موثر بر افزایش طول عمر باتری خودروهای برقی
برای افزایش کارایی و طول عمر باتری خودرو، باید عواملی را که بر آن تأثیر میگذارند بشناسید و نکات لازم را رعایت کنید تا از تخریب سریع باتری جلوگیری کنید و سلامت و کارایی آن را برای مدت طولانی حفظ نمایید. این عوامل عبارتند از:
1. دما
قرار گرفتن خودروهای الکتریکی در معرض دمای شدید، میتواند به طور قابل توجهی بر عملکرد و عمر باتری آنها تأثیر منفی بگذارد. به این صورت که دمای بالا با تسریع واکنشهای شیمیایی درون باتری، روند تخریب آن را سرعت میبخشد و دمای بسیار پایین نیز با کند کردن این واکنشها، باعث کاهش موقت ظرفیت باتری میشود.
برای افزایش طول عمر باتری، ضروری است که از قرار دادن خودرو در این شرایط دمایی نامساعد اجتناب کنید و در صورت امکان، خودروی خود را در مکانهای سایهدار و با دمای متعادل مانند پارکینگ پارک کنید.
2. عادات شارژ
برای افزایش طول عمر باتری خودروهای برقی، بهتر است از شارژهای کوتاه و مکرر استفاده کنید و از شارژ کامل یا تخلیه کامل باتری خودداری کنید. چراکه بهینه ترین حالت شارژ برای این نوع باتریها، حفظ سطح شارژ بین 20 تا 80 درصد است. همچنین، استفاده از شارژر مناسب و رعایت عادتهای صحیح شارژ، نقش مهمی در حفظ سلامت و طول عمر باتری خودروی برقی دارد.
3. سیستم مدیریت باتری
سیستم مدیریت باتری یا BMS، با نظارت دقیق بر عواملی مانند دما، ولتاژ و جریان، عملکرد باتری را در محدوده ایمن حفظ میکند و با بهینهسازی فرآیندهای شارژ و دشارژ، از شارژ بیش از حد یا تخلیه کامل باتری جلوگیری میکند. این سیستم حیاتی همچنین در خودروهای برقی مدرن، نقش مهمی در افزایش طول عمر و کارایی باتری ایفا میکند.

چگونه از باتری خودروی برقی نگهداری کنیم؟
برای حفظ سلامت باتری خودروی برقی، روشهای متعددی وجود دارد، اما مهمترین و مؤثرترین آنها، مدیریت صحیح استفاده و شارژ باتری است. به این صورت که باید دقت کنید میزان شارژ باتری در هنگام استفاده، از 20 درصد کمتر نشود و در هنگام شارژ، از 80 درصد بیشتر نشود. چراکه شارژ بیش از حد باتری، باعث تولید گرمای زیاد و در نتیجه، آسیب به باتری میشود.
خوشبختانه، اکثر خودروهای برقی امکان زمانبندی شارژ باتری، تنظیم جریان برق و تعیین میزان شارژ مورد نیاز را فراهم میکنند. علاوه بر اینها؛ برای حفظ سلامت باتری، نباید اجازه داد شارژ آن به صفر برسد. اگرچه اکثر خودروها مقداری شارژ را به طور پیش فرض نگه میدارند، اما عدم استفاده طولانی مدت از خودرو میتواند به باتری آسیب برساند.
شارژرهای سریع DC برای شارژ باتری خودروهای برقی مناسب هستند، اما اگر کاربران بهطور مداوم از شارژرهای سریع متفرقه استفاده کنند، دمای باتری افزایش مییابد و ممکن است به آن صدمه بزند.
برای اینکه در هوای گرم یا سرد عمر باتری خودروی برقیتان را افزایش دهید، بهتر است قبل از استفاده، آن را برای مدتی به شارژر متصل کنید. این کار باعث فعال شدن سیستم کنترل حرارت باتری میشود و از آسیب دیدن زودهنگام آن جلوگیری میکند.
علاوه بر شارژ سریع، نحوه رانندگی نیز نقش مهمی در طول عمر باتری خودروهای برقی ایفا میکند. رانندگی با سرعت بالا و استفاده از حداکثر توان خودرو، درست مانند شارژ سریع، به مرور زمان باعث کاهش کارایی باتری میشود.
به بیان سادهتر، هر چه با شدت بیشتری رانندگی کنید و فشار بیشتری به باتری وارد نمایید، عمر مفید آن کوتاهتر خواهد شد. بنابراین برای حفظ سلامت باتری و افزایش طول عمر آن، توصیه میشود با سرعت و شتاب ملایم و یکنواخت رانندگی کنید.

در نهایت؛ در صورتی که قصد خرید خودروی برقی دارید، سری به مقاله آشنایی با خودروهای برقی کی ام سی نیز بزنید.
جمع بندی
طول عمر باتری خودروهای برقی تحت تاثیر عوامل گوناگونی از جمله کیفیت ساخت، شرایط دمایی و نحوه استفاده قرار دارد. اما با رعایت چند نکته ساده، میتوان به طور قابل توجهی طول عمر این باتریها را افزایش داد.